A Zempléni-hegységben, egy meredek oldalú vulkáni kúpon magasodik Füzér vára, Magyarország 7 természeti csodájának egyike. A hatalmas, szabályos hegycsúcson álló vár távolról nézve hazánk egyik leglátványosabb vára. A felújítás után 2016 tavaszától a vár legnagyobb része teljesen újjáépítve várja a látogatókat.

A nagy nyelvújító méltó síremléke

A Sátoraljaújhelytól alig 3 km-re északra található Széphalom a XIX. század eleji nagy nyelvújítás központja volt, a mozgalom vezéralakja Kazinczy Ferenc (1759-1831) lakott itt, családi sírkertje igazi zarándokhely már a reformkor óta. Az Ybl Miklós által tervezett Emlékcsarnok a magyar klasszicista építészet remekművének számít, a közelében pár éve átadott, modern épületben lévő Magyar Nyelv Múzeuma teszi teljessé ezt az egyedülálló látnivalót.

Széphalom rövid története

Kazinczy 1806-ban költözött Bányácskára, amit aztán ő nevezett el Széphalomnak. Itt volt a reform- és a nyelvújító mozgalom egyik központja, hosszú börtönévei után itt telepedett le végleg. 1831-ben, egy kolerajárványban vesztette életét. A Magyar Tudományos Akadémia vásárolta meg a kúria kertjét 1859-ben, az író születésének 100. évfordulóján. Tervbe volt véve a lakóház megmentése is, erre azonban végül mégsem adódott lehetőség. Az építkezés neves építészünk, Ybl Miklós tervei nyomán indult el. Ennek alapján 1868-ban kezdték el a munkálatokat a korábbi kúria helyén, végül 1873-ban adták át a neoklasszicista stílusú, görög templomcsarnokot idéző mauzóleumot, melyben méltó kiállítást rendeztek be Kazinczy életpályájának.

Az emlékcsarnok és környéke

A gyönyörű, védett kertben álló emlékcsarnokban az emlékoszlop alatt Kazinczy feleségével, az oszlop körül pedig négy gyermekük nyugszik, és szolgálójuk, aki együtt raboskodott az íróval Munkács várában. Valamint három unokájuk is, egyedül legkisebb fiuk nem, aki Aradon halt vértanúhalált.

A kiállítás anyagát az író unokája, Becske Bálint gyűjtötte össze, a múzeum a 19.-20. század fordulóján létesült. A mauzóleum bútorai Dobay István asztalos művész munkáját dicsérik. Kazinczy személyes tárgyai mellett kéziratokat, festményeket és egy fehér márvány Kazinczy-mellszobrot csodálhatunk meg. Érdemes egy pillantást vetni az emlékcsarnok csodás, kazettás díszítésű mennyezetére.

A mauzóleum emlékparkja természetvédelmi terület, így ha ide ellátogatunk, nem csak az író – és az irodalom –emléke előtt tiszteleghetünk, hanem gyönyörködhetünk az azt körülvevő kertben is, a változatos növényvilágban.

A Magyar Nyelv Múzeuma

Az emlékcsarnok melletti modern épületet 2009-ben adták át. Az egyedülálló témájú kiállítás a magyar nyelv múltját, jelenét és jövőjét mutatja be hatalmas tablókon, színes képekkel, érdekes szövegekkel. Tanulmányozhatjuk hogyan fejlődött nyelvünk az ómagyar szövegektől kezdve egészen a mai szlengig. Az egyik legérdekesebb rész a nyelvjárások világába kalauzol el határon innen és túl. Az épület melletti parkban a fák a különböző nyelvcsaládokat szimbolizálják.

Gyakorlati tudnivalók

Cím:

Sátoraljaújhely-Széphalom, Kazinczy kert

Nyitva tartás:

Kedd-vasárnap, 09.00-17.00 óráig.

Tipp: kerüljük a tanévben lévő iskolai szüneteket, ilyenkor folyamatosan érkeznek az osztálykiránduláson lévő gyerekek.

Belépődíjak:

Múzeum és Emlékcsarnok

Felnőtt: 600 Ft

Diák/Nyugdíjas: 300 Ft

Csak az emlékcsarnok: 300 Ft

Telefonszám:

(47) 521 236

http://www.nyelvmuzeum.hu/