Zemplén egyik legnagyobb turistamágnese a Sátoraljaújhely felett tornyosuló Magas-hegyen kialakított Zemplén kalandpark. Magyarország leghosszabb libegője, leghosszabb bobpályája, legextrémebb kalandjai várják nemcsak az adrenalinfüggő turistákat. 2015-től három újabb „leg”, hazánk első kabinos drótkötélpályája és egy igazi szenzáció, a páratlan izgalmakat kínáló, több mint 100 méter mélység felett átívelő, két hegyet összekötő extrém átcsúszó kötélpálya, valamint egy Mászófalközpont teszi próbára bátorságunkat.

A kalandpark látogatása

Zemplén Kalandpark télen-nyáron kínál élményeket a látogatóknak, a havas szezonban elsősorban síközpontként működik, de hála a speciális műanyag borítású pályának, a melegebb idő beköszöntével sem kell véglegesen elpakolni itt a sífelszerelést. Tavasztól őszig pedig a hegy három szintjén kialakított különleges élményelemek teszik igazi kalanddá a látogatást.

A komplexum a Magas-hegy három szintjén került kialakításra, melyeket a libegő köt össze.

Alsó állomás

Libegő

Hazánk leghosszabb libegője 1332 m hosszúságban, két szakaszban győzi le a közel 250 méteres szintkülönbséget. A folyamatosan járó, kétszemélyes ülőlifttel egészen a Magas-hegy (514 m) tetejéig lehet felmenni. A középső állomásnál található a Zemplén Kalandpark főbejárata.

Korcsolyapálya

Az alsó állomásnál találjuk az 1500 négyzetméteres korcsolyapályát, mely télen műjég-, tavasztól őszig pedig görkorcsolyapályaként üzemel. Természetesen korcsolyát kölcsönözni is lehet a pálya mellett. Jelenleg a korcsolyapálya átalakítás miatt nem üzemel. Az átalakítás alkalmával a pálya lefedésre kerül és a munkálatok befejeztével rendezvényközpontként és korcsolyapályaként is üzemel majd.

Mászófalközpont

A Zemplén Kalandparkban 2015 májusában került átadásra a Mászófalközpont. Az épületkomplexumban belül és kívül is vannak mászható falak. A fal természetes felületet imitál a műszikla-borítás miatt. A mászható felület összesen 400 m², kívül 21, belül 18 méteres maximális magassággal. Idén, 2016 tavaszán bővítették a mászható felületet, új mászóutak kerültek kialakításra mind a benti mind pedig a kinti falfelületen. A mászóutakat úgy alakították ki, hogy a gyerekek, a kezdők és a profik is találjanak megfelelő falfelületet. A könnyű tanuló pályától az extrém nehézségűekig mindenki talál képességének és bátorságának megfelelő utat. Felszerelés kölcsönözhető, a mászást falmesterek felügyelik és segítik.

Turistaszálló

A Mászófal Központ falain belül került kialakításra egy 60 férőhelyes Turistaszálló, mely szálláshely megnyitásával a vendégek régi vágya vált valóra, hiszen a téli időszakban egyre nagyobb igény mutatkozott a síterephez közeli, elérhető áron foglalható szálláshely iránt, ugyanakkor nyáron is sok kiránduló osztály, baráti társaság vagy család szeretett volna az élményelemek közelében „letelepedni”.

Középső állomás

Bobpálya

Magyarország leghosszabb bobpályáján (2275 m) egy abszolút biztonságos négy csövön rögzített bob kocsival siklunk le egészen az alsó állomásig. Egyénileg és párosan is csúszhatunk, a sebességet mi magunk tudjuk kontrollálni a fékezőkarral. A pálya nagyon szép erdőben kanyarog le a hegyről.

Kalandtúra park

Kalandtúra Park 4 db, egy tanuló, egy gyermek és három különböző nehézségi fokú felnőtt (kék, piros és fekete) pályával várja az idelátogató gyermekeket és a kalandvágyó felnőtteket egyaránt. A pálya végén 100m hosszú lecsúszó drótkötélpálya, ún. canopy, valamint egy 4 dimenziós kis mászó fal teszi emlékezetesebbé a túrát. A túravezetők a tanuló pályán megtanítják az eszközök helyes használatát és a kalandtúra pályán betartandó szabályokat. A pályákon mindenki önállóan halad végig, a túravezető a földön kíséri a vendégeket, felügyeli, figyelmezteti, segíti őket. A gyerekpályákat 110 cm-es, a felnőtt pályákat pedig 160 cm-es magasságtól lehet biztonságosan végigjárni.


Hófánk pályák

A 3 db egyenként 60 m hosszúságú, kanyargós „TUBBY” pályák használata semmilyen tudást nem igényel, mégis biztonsággal csúszhat rajta végig gyermek és felnőtt. A csúszást megelőző feljutást egy „varázsszőnyeg”, azaz mozgójárda biztosítja. A hatalmas úszógumiba beleülünk, a lejtőn csúszva, irányíthatatlanul pörgünk-forgunk, csak kapaszkodnunk kell. A műanyagborításnak hála egész évben élvezhetjük a hófánkozást.

Játszótér

A középső állomásnál egy családbarát, EU-konform játszótér várja a kisgyerekekkel érkezőket.

Felső állomás

Kilátó

Magas-hegy (514 m) tetején álló többszintes kilátóból lélegzetelállító panoráma nyílik Sátoraljaújhelyre, a gyönyörű Sátoros-hegyekre, a Hegyalja vidékére.

Dongó – kabinos kötélpálya

2015 márciusában nyílt meg a Magas-hegyet a Szár-heggyel összekötő,„Dongó” fantázianevű, különleges, tartóoszlopok nélküli, zárt kabinos kötélpálya,mely az országban a maga nemében páratlan létesítmény. A két hegy között két, egyenként 6 fő szállítására alkalmas kabin közlekedik, 152 méteres magasságban. A kötélpálya hossza 1036 méter, az egész rendszer akadálymentesített, így mozgáskorlátozottak számára is látogathatóvá válik a Szár-hegyen elhelyezkedő történelmi emlékhely, a trianoni tragédiát felidéző Magyar Kálvária, a Szent István Kápolna és a 100. országzászló.

Sólyom – extrém átcsúszó kötélpálya

Az igazi szenzáció, a Magyarországon egyedülálló csúszópálya, mely a Magas-hegyet a Szár-heggyel összekötő kabinos felvonó mellett borzolja nemcsak a használók, de a nézelődők idegeit is. A két hegy között kifeszített drótkötélen egy ülő hevederben szabadon csúszhatunk át 152 m magasságban, 80 km/h sebességre felgyorsulva. Másfél perc alatt átérünk a Szár-hegyre, a rendszer abszolút biztonságos, rossz időben, akár már közepes erősségű szél esetén sem engedik a csúszást. A nem mindennapi élményt a helyszínen kölcsönözhető Go-Pro sisakkamerákkal meg is örökíthetjük.

2016 nyarán már két átcsúszó pályán élvezhetik a kedves vendégek az extrém élményt, hiszen már felállításra került a Sólyom II. amely várhatóan 2016 június végén, július elején áll majd az ide látogatók rendelkezésére. A Sólyom II. a Sólyom I. mellett került kialakításra, a két kötél 3,5 m távolságra van egymástól, így egyszerre, egy időben már két ember tud átcsúszni a Szár-hegyre.

Téli örömök

Az ország leghosszabb és legszélesebb műanyag sípályája található a Magas-hegy oldalában. A pálya felületét 330 m hosszan borító speciális műanyag teszi lehetővé a négy évszakos síelést. A pályán, akár esti sízésre is van lehetőség, a téli szezonban hóágyúzott pályaként üzemel.

2011-ben fejeződött be a hóágyúzott sípálya rendszer kialakítása, ahol megfelelő időjárási körülmények között 600 méter hosszan, 11 hóágyúval tudják behavazni a felnőtt és a gyermekpályákat. A hóágyúzott pályák mellett egy önadagolós Tatrapoma felvonó és egy gyermek felvonó található, míg a hóágyúzható műanyag pálya mellett két tányéros felvonó, illetve egy 65 méter hosszú Sunkid varázsszőnyeg szolgálja a vendégek kényelmét.

Egész éven át működő meleg konyhás büfé is várja a vendégeket.

Gyakorlati tudnivalók

Cím: Zemplén Kalandpark, 3980 Sátoraljaújhely, Torzsás út 25.

Telefon: +36 21 345-7070

Megközelítés

A kalandpark és a libegő alsó állomása Sátoraljaújhelyről észak felé a Rudabányácskára vezető út (Torzsás u.) mellett található. A Market bevásárlóközpontnál lévő körforgalomnál kell a táblával is jelzett kalandpark felé letérni.