A Zempléni-hegységben, egy meredek oldalú vulkáni kúpon magasodik Füzér vára, Magyarország 7 természeti csodájának egyike. A hatalmas, szabályos hegycsúcson álló vár távolról nézve hazánk egyik leglátványosabb vára. A felújítás után 2016 tavaszától a vár legnagyobb része teljesen újjáépítve várja a látogatókat.

A vár története

füzéri vár egyike Magyarország azon földesúri várainak, mely már a tatárjárás előtt is állt. A vár pontos koráról csak becslések léteznek – egyes merész feltevések szerint már a Honfoglalás idején is állt –, de valószínűleg a 13. század elején épült, az itt birtokos Aba nemzetség egyik tagja létesítette. Hivatalos oklevélben először 1264-ben említik, majd 1270-ben egy újabb irat egyik utalása alapján megtudhatjuk, hogy a vár már II. András halálakor (1235) állt, illetve még azelőtt az uralkodó birtokába került. Hol királyi várként, hol főúri birtokként funkcionált.

A vár fénykorában, a mohácsi csatát követően Perényi Péter koronaőr egy évig itt őriztette a Magyar Királyi Szent Koronát. 1567-ben a Báthory család szerezte meg a birtokot, majd 1626 körül Bethlen Gábor csapatai állomásoztak itt. 1654-ben elzálogosítás útján végül a királyi kincstár kezelésébe került. 1676 májusában a császári katonaság a várat lakhatatlanná tette, majd otthagyta. Ezután a környékbeli lakosság számára egyfajta kőbányaként funkcionált.

1977-ben kezdték meg a vár régészeti feltárását, a munkálatok jelenleg is zajlanak. A jelentős történeti, építészeti értékeket képviselő Vár helyreállítása a 90-es években kezdődött, és jelenleg is folyik. 

A vár leírása

A 2016 húsvétján megnyitott, teljesen újjáépített szabálytalan alaprajzú várban korhű ruhákba öltözött animátorok segítségével ismerkedhetünk meg a vár történetével, uraival, épületeivel.

Várhegy alatti parkolóból jó negyedórás séta a szerpentinúton a várkapu. A füzéri vár 170 méterrel magasodik a falu fölé, meglehetősen szuszogtató a felkapaszkodás.

Felvonóhidas kaputornyon keresztül érkezünk meg a teljesen újjáépített Alsóvárba, ahol a pénztárat és a fogadóhelyiségeket találjuk. Innen először falépcsők, majd feljebb, évszázadok alatt kikopott sziklába vájt lépcsősoron kapaszkodunk fel a Felsővárhoz, útközben egyre szebb kilátást élvezve a Zempléni-hegység legmagasabb vonulatára, a Nagy-Milic-csoportra.

Az óratoronyként is funkcionáló kaputornyon keresztül jutunk be a Felsővár meglehetősen szűk udvarára. A torony tetejéről páratlan kilátást élvezhetünk észak felé. A toronytól az ún. Rimay-házig terjedő rész még régészeti feltárás alatt van, újjáépítése a következő években várható. A felsővár többi része a várkápolnával és a férfi és a női palotaszárnnyal teljesen újjáépítve, vakítóan fehérre festve várja a várlátogatókat.

Az udvarról jobbra nyílnak a várkonyha helyiségei korhűen berendezve. A palotaszáűrny tornácos folyosóiról jutunk be a felújított termekbe, az ebédlőbe, a hálószobákba, a férfi és a női palotaszárnyba ill. a kápolnába.

Építészetileg a gótikus stílusú várkápolna a legértékesebb, mindenhol igyekeztek az eredeti elemeket beépíteni a rekonstrukció során. Nagyon szépek a kápolna gótikus ablakkeretei.

Az épületegyüttesben tematikus kiállításokat tekinthetünk az előkerült leletekről, a várvédők életéről és a középkori Füzérről. A rekonstrukciót követően az egykori koronaőrzési hely is látható lesz a Szent Koronahologramjával.

A szintén újjáépített Alsó bástya panoráma teraszáról parádés kiláts nyílik dél felé a falura, de egészen a Sátoros-hegyekig ellátni innen tiszta időben. érdemes megfigyelni a teraszról a vár újjávarázsolt szárnyait és a kápolna gótikus épületét.

A kilátás az, ami még felejthetetlenné teszi a várban tett látogatást, lábaink alatt fekszik Füzér falva, és a Zemplén erdőrengetege. A Várhegy (552 m) természetvédelmi területén számos ritka növényfaj található. 2008-ban a füzéri várhegy elnyerte a Magyarország természeti csodája címet.

A vár felújítása

2012-ben az Új Széchenyi Terv keretében több mint másfél milliárd forintot nyert a település. A fejlesztési támogatásból  helyre állították a Felsővárat, felépítették a palotaszárnyat, a várkápolnát és az alsó bástyát. Ahol a fennmaradt leírások és a feltárás eredményei ezt megengedték, a belső berendezéseket is pótolták.

Az 1941-ben védetté nyilvánított Várhegy számos ritka növény élőhelye, a természeti különlegesség bemutatására tanösvény létesül majd.

Gyakorlati tudnivalók

Cím3996 Füzér, Vár-hegy

Nyitvatartás (2020):

Minden nap : 9.00 – 18.00

Az aktuális nyitva tartási időkre katt ide!

Belépődíjak:

Felnőtt: 2500 Ft, Diák/Nyugdíjas: 2000 Ft, családi jegy (2 felnőtt, 2 gyerek/diák): 7000 Ft

Parkolás

A Várhegy alatti parkoló díjköteles, szgk: 600 Ft, motorkerékpár: 300 Ft, autóbusz: 1500 Ft egész napra.

Telefonszám: +36 47 540 013, +36 30 820 6388 (H-V: 10.00 – 16.00)

Megközelítés: Sátoraljaújhelytől 25 km Pálházán keresztül Füzér. A faluba beérve, azon teljesen át kell hajtani, a központban jobbra, majd balra fordulva érünk a táblákkal is jelzett parkolóhoz.

https://fuzervara.hu/